Hur man gör en surdegsgrund.
Börja med att göra en rågsurdegsgrund. Bry er inte om alla nördar med sina ekologiska stenmalna specialmjölsorter, utan köp vanligt billigt mjöl. Surdegen är inget annat än tillverkning av eget jäst.
Baka era vanliga bröd och använd surdegen istället för jäst.
På kvällen dag 1 får man ta ut sin surdegsgrund från kylen och mata den med 2 msk ljummet vatten + 2 msk rågmjöl.
Dag 2 på kvällen så bubblar din surdeg och luktar lite, ta ca en halv dl surdeg och blanda med 1 dl rågmjöl + 1 dl ljummet vatten i en burk och ställ den på ett varmt ställe 22-25 gr. och låt det stå till morgonen dan efter.
Jag använder en OBH Nordica bakmaskin.
På morgonen dag 3 lägg i din surdegsgrund i baljan efter att du sparat två matskedar att ha i kylen till nästa bak. Jag använde mitt vanliga recept på vitt bröd.
3 dl mjölk
2 msk olja
1 msk socker
1tsk salt
435gr vetemjöl
rågsurdegsgrunden
Kör maskinen c:a 10 minuter på DEG till det har blandat sig, och stäng sedan av bakmaskinen.
Låt degen jäsa i maskinen.
Efter 2 timmar.
Efter 4 timmar är det dags att baka. Jag sätter maskinen på bakning 60 minuter. Degen höjer sig cirka 2 cm under bakningen.
Ja kollar temperaturen och den ska vara 98 grader när brödet är färdigt.
Ett surdegsbröd av bästa modellen.
Brödet blir mörkare på grund av att jag använder rågsurdegsgrund. Jäsningen ser lite annorlunda ut jämfört med torrjäst. Konsistensen är lite annorlunda jämfört med torrjäst, men kan bero på råget. Smaken är bättre och den blir bättre i brödrosten. Har haft ett par stycken provsmakare och alla säger att det är bättre. Skall prova att göra ett grovt rågbröd med surdeg och kolla skillnaden.
Nästa test kommer att bli vetesurdeg och det säger folk att det är svårare, vi får se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar